Kotły warzelne – rewolucja w kuchni

Warzelne kotły bez wątpienia nakocioł warzelnyleżą do podstawowego wyposażenia centrów gastronomicznych, czyli wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z żywieniem zbiorowym, a więc w szpitalach, stołówkach, zakładach karnych, pracowniczych kantynach, a także w trakcie imprez masowych.

Zalety kotłów warzelnych

Kocioł warzelny używany w kuchniach profesjonalnych znacząco wpływa na oszczędność czasu, a to dzięki temu, iż całkowicie eliminuje tradycyjne metody gotowania w standardowych garnkach, a to, wiadomo – usprawnia organizację w kuchniach.

Kotły najlepiej sprawdzają się w gastronomii dużej, czyli jak już zostało wspomniane wcześniej, w miejscach, w których serwowane są codziennie duże ilości posiłków. Dokładnie rzecz ujmując, mowa tu o miejscach, w których produkcja przekracza sto pięćdziesiąt litrów konkretnej potrawy, a więc chodzi to o naprawdę znaczną ilość.

Jakie kotły najlepiej zakupić? Z pewnością nie te najtańsze, ponieważ mogą one poważnie rozczarować. Warto zaopatrzyć kuchnię w dobrej jakości kotły ze stali nierdzewnej, dzięki czemu zapewnią one bezpieczne i przede wszystkim higieniczne przygotowanie posiłków.

Rodzaje kotłów warzelnych, z jakimi najczęściej się spotkamy możemy podzielić na trzy rodzaje. Są to:

– kotły warzelne gazowe,

– kotły warzelnie elektryczne,

– kotły warzelne parowe.

Warto zapoznać się z każdym z rodzajów, by móc wybrać te najlepsze, które znacznie usprawnią działanie, nawet największej kuchni.