Prowadząc gastronomię skoncentrowaną na obsłudze imprez plenerowych, będziemy potrzebować odpowiedniego sprzętu gastronomicznego. Jest on zazwyczaj trochę inny niż ten stosowany w gastronomii „stacjonarnej”.
Na co powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupu sprzętu gastronomicznego ?
Zakupując przenośny sprzęt gastronomiczny powinniśmy zwrócić uwagę na kilka parametrów:
– funkcjonalność: im więcej rzeczy możemy zrobić za pomocą jednego urządzenia tym lepiej, jeśli mamy dużo urządzeń wielofunkcyjnych, zdecydowanie mniej sprzętów musimy zabierać, ponadto zaoszczędzamy sporo miejsca,
– energochłonność: na imprezach plenerowych jednym z większych problemów jest zapotrzebowanie na energię, im mniej energii konsumują nasze urządzenia, tym mniejsze problemy mieć będziemy, czasami może okazać się, że nie wszystkich będziemy mogli użyć,
– niezawodność: prosta sprawa im bardziej niezawodny tym lepiej, nie leży w naszym interesie aby w trakcie pracy urządzenia ulegały awarii,
– waga: lżejsze przyrządy są łatwiejsze do transportu oraz potrzebujemy mniejszego auta, ponadto często się zdarza że spory kawałem musimy urządzenia przenieść, w takiej sytuacji duża waga nie jest zaletą,
– cena: powinna być adekwatna do jakości sprzętu,