Syfon do wody sodowej – podstawa działania

syfon do wody sodowejWoda gazowana jest w powszechnym użytku w domach i lokalach gastronomicznych. Do domowego użytku najczęściej stosowana jest woda sodowa butelkowana. W lokalach jednak potrzebna jest ona pod wyższym ciśnieniem. Do jej uzyskania służy syfon do wody sodowej.

Podstawy działania

W celu uzyskania wody gazowanej potrzebny jest… gaz. Do urządzeń takich jak syfon jest on dostarczany w postaci nabojów z gazem właśnie. Producenci stosują specjalne materiały i kształty nabojów w celu zapobiegania ich rozszczelnieniu się. Może do tego dochodzić w przypadku działania wysokich temperatur. Ważne by odbyło się ono bez wystrzały, rozerwania czy nagłego lotu przez kuchnię. Chodzi oczywiście o bezpieczeństwo ich użytkowania. Sama obudowa jest także obecnie wykonywana z mocnych materiałów, aby syfon nie pękł gdy wbite zostanie do niego zbyt dużo gazu.

Wybór urządzenia

Dokonując wyboru syfonu do wody sodowej warto postawić na jakość. Materiały z jakich są wykonane to:
– plastik,
– stal nierdzewna.

Zdecydowanie lepiej wybierać tę drugą opcję, ze względu na wytrzymałość oraz lepsze parametry pod względem higieny użytkowania. Jeżeli zdecydujemy się na produkt danego producenta najlepiej stosować cały czas oryginalne naboje.